Crowdfunding medische behandeling
7 juni 2022, Richard Maessen
Crowdfunding voor medische behandeling
De laatste jaren neemt het aantal crowdfunding projecten voor medische zorguitgaven toe. Het gaat dan vooral hulpmiddelen of behandelingen die door de zorgverzekeraar niet vergoed worden. Ook het aantal medische behandelingen in het buitenland neemt toe en dit is niet altijd zonder risico. Het betreft vaak patiënten die in Nederland uitbehandeld zijn of waarvoor in Nederland geen passende behandeling voorhanden is. Ook de zogenaamde cosmetische behandelingen in het buitenland, zoals een bilvergroting of een nieuw stralend wit gebit, zijn niet zonder gevaar.
We kunnen ons goed voorstellen dat als jij, een familielid of goede vriend, in deze situatie zit, je tal van vragen hebt.
- Welke vormen van zorg gerelateerde crowdfunding zijn er eigenlijk?
- Wat kan ik doen als mijn zorgverzekering de behandeling of het hulpmiddel dat ik nodig heb niet vergoed?
- Welke nadelen kleven er aan medisch crowdfunden?
- Hoe pak ik het aan?
In dit artikel geven we jou meer informatie hierover.
Zorg gerelateerde crowdfunding
Grofweg bestaan er vier categorieën als het gaat om zorg gerelateerde crowdfunding.
- Medische behandelingen die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Bijvoorbeeld omdat de zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met de zorgaanbieder, de persoon in kwestie onvoldoende (aanvullend) verzekerd is, de behandeling in Nederland niet is goedgekeurd of de medisch specialisten je niet verder kunnen helpen. Voorbeelden van zo’n actie op onze website: Speciale hersenen behandeling Amerika, Samen voor Iggy en zijn familie, Bacteriofaagbehandeling Hans de Laat
- Hulpmiddelen zoals een hulphond, een speciale fiets of rolstoelbus. Bijvoorbeeld: Steun Sarah en haar hulphond Boris
- Kosten die gerelateerd zijn aan medische behandelingen (ook van dieren), reiskosten voor medische behandeling of gemiste inkomsten door ziek zijn. Bijvoorbeeld: Kanjer Quillan
- Overig zoals een laatste droomreis maken, een preventieve AED of een sponsorloop voor meer onderzoek naar een bepaalde ziekte. Ook hier weer enkele voorbeelden van acties op ons platform: Yowhanes laatste wens, Lieve Loek
Wat opvalt is dat deze vormen van crowdfunding vaak ingezet worden door bekenden (goede vriend, collega of familielid) van diegene die de zorg nodig heeft. Zij zijn in staat om met wat ‘meer afstand’ een goede campagne op te zetten en weten ook een grote groep mensen te mobiliseren om een donatie te doen.
Mijn zorgverzekeraar vergoed mijn behandeling niet
Als een behandeling niet vergoed wordt door een zorgverzekeraar, kan crowdfunding een manier zijn om deze behandeling alsnog geheel of gedeeltelijk te bekostigen. Bij crowdfunding ga je zelf (of samen) aan de slag om een behandeling te funden.
Crowdfundacties voor medische hulpmiddelen tot €10.000 hebben in het algemeen een grote(re) kans van slagen dan acties voor medische behandelingen in het buitenland. Toch kiezen ook steeds meer mensen voor deze stap. Ze willen zelf de regie weer in eigen hand nemen na maanden van medische onderzoeken, ziekenhuis in ziekenhuis uit, weer nieuwe medicatie proberen etc. Ze voelen zich vaak machteloos en willen niet meer afwachten.
De patiënt en zijn of haar omgeving moeten zelf aan de slag om de behandeling te betalen. Aan de ene kant kost dit veel energie. Er gaat veel tijd in een crowdfundingcampagne zitten als je deze succesvol wilt maken. Aan de andere kant kan het ook energie geven, je bent namelijk samen met anderen naar een concreet doel aan het toewerken. Veel mensen putten hier kracht uit.
Crowdfunding voor medische behandeling in de media
Op televisie wordt af en toe aandacht besteed aan crowdfundacties voor medische behandeling. Programma’s als RTL Late Night en Hart van Nederland kunnen een geweldige boost geven aan een dergelijke actie waarna er massaal gedoneerd wordt. Realiseer je wel dat dit echt uitzonderlijke situaties zijn.
Naast openbare crowdfunding campagnes zijn er ontzettend veel minder zichtbare inzamelacties waarbij familie en vrienden samen een behandeling financieren. Zie de voorbeelden hierboven. De acties die het landelijke nieuws halen en die zelfs op televisie komen zijn dus slechts het topje van de ijsberg!
Op 15 januari 2019 besteedde RTL4 in het programma 5 uur live aandacht aan Finn en zijn energiestofwisselingsziekte. De ouders van Finn waren een crowdfundactie gestart op ons donatieplatform ONE2GIVE en na publiciteit in de Volkskrant werden zij uitgenodigd om hun verhaal te doen op televisie. Bekijk het filmpje hier.
Kritiek op medisch crowdfunden
In april 2022 laait de discussie over medisch crowdfunden weer op. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid schrijft over de gevaren van geld inzamelen voor een medische behandeling in het buitenland in haar rapport aan het Kabinet (bron: nos 11 april 2022). Volgens het centrum kleven er aanzienlijke risico’s aan zo’n operatie of behandeling. “Doorgaans is de werkzaamheid en effectiviteit niet bewezen”, zegt Hafez Ismaili M’hamdi, medisch ethicus aan de Erasmus Universiteit.
De kritiek op medisch crowdfunden komt vaak van artsen en medisch experts. Zij vinden dat bij crowdfunding campagnes de risico’s en onzekerheden van (experimentele) behandelingen in het buitenland vaak onderbelicht blijven. Niet altijd zijn patiënten en donateurs op de hoogte van de risico’s van een dergelijke behandeling. Dat het benodigde geld via crowdfunding opgehaald kan worden is mooi, maar een behandeling in het buitenland is volgens hun geen garantie voor genezing.
Wil jij geld ophalen voor een medische behandeling? Zorg dan dat je zelf op de hoogte bent van de risico’s en dat je de onzekerheden ten aanzien van de behandeling eerlijk benoemt bij jouw campagne.
Voordelen en nadelen van medisch crowdfunden buitenland
Medisch crowdfunden is niet alleen maar kommer en kwel. De zorg in Nederland is erg goed, maar wij zijn als land te klein om vaak de eerste te zijn met medische doorbraken. Het is dus zeker mogelijk dat een patiënt in Nederland uitbehandeld is en in het buitenland wel verder geholpen kan worden.
Voordelen
- De patiënt neemt zelf weer de regie in handen
- Samen naar een doel toewerken (nieuwe energie)
- Wel de behandeling krijgen die bij jou past
Nadelen:
- Veel persoonlijke informatie en details delen met iedereen
- Behandelingen in het buitenland zijn erg kostbaar en risico’s en onzekerheden worden vaak onderschat
- Patiënten zijn tot het einde bezig met het vinden van een juiste behandeling, terwijl in de laatste fase andere zaken belangrijker kunnen zijn
Medische crowdfunding starten
Ben jij na het lezen van bovenstaande van plan om een crowdfundactie te starten voor een zieke of hulpbehoevende vriend, collega of familielid? Ga dan eerst op onderzoek uit en bereid de actie goed voor.
- Zoek eens naar crowdfunding campagnes van anderen. Je bent niet de eerste en anderen willen graag hun ervaring met jou delen (zoals jij daarna waarschijnlijk ook graag zou doen). Behandelingen waar bijvoorbeeld een aantal keer crowdfunding voor ingezet is: stamceltherapie (tegen MS, lyme of kanker), immunotherapie (tegen kanker), een behandeling tegen lipedema (het verwijderen van vet onder de huid). Zie ook de genoemde voorbeelden uit dit artikel.
- Vraag eens rond of mensen om je heen bereid zijn om straks een bijdrage te doen, nog voordat je echt met de crowdfunding campagne start. Dan krijg je een goede indruk van de kans van slagen en je ervaart hoe het is om geld te vragen. Daarvoor moet je namelijk echt even een drempel over. Als mensen positief reageren, geeft dat je meteen veel energie!
- Kies het juiste donatieplatform om jouw campagne op te zetten. Je hebt hier voldoende keuze, maar let op dat je niet te veel betaalt. ONE2GIVE is het goedkoopste donatieplatform in Nederland omdat klanten en donateurs geen transactiekosten betalen. Hierdoor houd je onder de streep meer geld over voor jouw medische behandeling. Ander voordeel is dat je bij ONE2GIVE kunt doneren vanuit 34 Europese landen. Wel zo handig als je ervoor kiest om een actie op te zetten voor een medische behandeling in het buitenland.
- Bereid de actie goed voor. Het geheim van een succesvolle crowdfunding zit hem in 2 dingen. Op de eerste plaats dient de actie goed beschreven te zijn en voorzien van een aansprekende titel en persoonlijke foto. Op de tweede plaats is het van belang om de actie regelmatig te delen met familie, vrienden en bekenden. Deel de actie niet alleen online via social mediakanalen, email en WhatsApp maar ook via de ‘offline’ kanalen op verjaardagen, op je werk, op het schoolplein of in de sportkantine. Hoe meer mensen van de actie op de hoogte zijn hoe groter de kans op donaties. Dit en meer hebben wij uitgebreid beschreven in onze blogs “10 tips voor een succesvolle inzamelingsactie” en “help mijn crowdfundactie loopt niet”.
Wil jij zelf een crowdfundactie starten voor jezelf, iemand anders of een goed doel? Ga naar www.one2give.nl en kies in het menu voor Registreren.
Persoonlijke ondersteuning
Kom je er niet uit of heb je ondersteuning nodig? Stuur ons een email en vraag ons gerust om hulp. Wij denken graag met je mee om jouw inzamelingsactie succesvol te maken. Wij doen dit geheel gratis omdat we dit leuk vinden en op deze manier ons steentje kunnen bijdragen.
-help_mijn_crowdfundactie_loopt_niet_1609340820.jpg)
Ben jij een crowdfundactie gestart en heeft jouw actie nog geen donaties ontvangen? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van jouw inzamelingsactie en wil jij jouw actie een boost geven? Wij delen het geheim voor een succesvolle actie met jou..
-wat_is_crowdfunding_1607258489.jpg)
Crowdfunding is het proces van het verzamelen van geld voor een bepaald doel. Crowdfunding kan de oplossing zijn als jij geld wilt inzamelen voor een eigen doel of voor iemand anders die jij wilt helpen. In ons blog lichten wij toe wat crowdfunding is, hoe het werkt, welke vormen er zijn en hoe jij je eigen crowdfunding kunt starten bij ONE2GIVE.