10 tips voor succes
15 april 2020, Monique Demoet & Richard Maessen
10 tips voor een succesvolle inzamelingsactie
Er zijn van die momenten dat het handig zou zijn als je veel geld zou hebben. Geld om jouw droom uit te laten komen, geld om iemand te helpen die een steuntje in de rug kan gebruiken of geld voor een goed doel. Een crowdfundingsactie kan uitkomst bieden.
Maar bedenk je wel dat jij de drijvende kracht bent achter jouw inzamelingsactie. Deel daarom je actie met zo veel mogelijk mensen. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van jouw actie, hoe meer donaties binnen kunnen komen. ONE2GIVE geeft je een 10 superhandige tips voor een succesvolle crowdfundingsactie.
Tip 1: Een pakkende titel
Mensen lezen tegenwoordig erg vluchtig, zeker op social media. Ze scannen als het ware de beschikbare informatie. Is de titel niet goed, dan is de kans groot dat je donaties misloopt. Ga maar na hoe jij nieuws leest: je leest eerst de kop en als die je nieuwsgierigheid wekt lees je pas de rest van het artikel. Maak je donateurs daarom nieuwsgierig met een pakkende titel waar ze op willen klikken en die uitnodigt om te delen. Houd het kort, gebruik namen van personen in de titel van je actie. Bijvoorbeeld: Johannes laatste wens of medicijn voor baby Puk.
Tip 2: Waarom geld inzamelen
Beschrijf waarom jij geld wilt inzamelen. Vertel wat er gebeurd is en wat er nodig is. Voor wie en waar jij deze persoon van kent. Hoeveel geld heb je nodig? Hoe zorg jij dat het geld bij de begunstigde persoon of instantie terechtkomt? Zorg ervoor dat de donateur zich in kan leven waarom het belangrijk is dat jouw wens door middel van een donatie gesteund wordt. Hoe meer persoonlijke informatie je geeft en de emotie van donateurs aanspreekt, hoe groter de kans dat je donaties zult ontvangen.
Beperk je niet tot enkele regels tekst, maar zorg dat je tussen de 400 en 800 woorden gebruikt in de beschrijving van je actie. De hoeveelheid tekst is bepalend voor de vindbaarheid en zichtbaarheid van jouw inzamelingsactie in Google. Dit verhoogt ook weer de kans dat je donaties krijgt voor jouw actie.
Tip 3: Goede foto inzamelingactie
Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Upload een persoonlijke foto bij jouw geldinzamelactie die zorgt voor herkenning bij familie, vrienden en collega's en tevens voor meer beleving bij andere potentiele donateurs. Een foto scherpt vertrouwen, is het eerste dat mensen zien op social media en nodigt uit om verder te lezen. Mensen en dieren op de foto doen het altijd beter dan een abstracte foto. Meer tips over een goede foto kun je vinden in ons blog.
Tip 4: Gemakkelijk geld inzamelen
Doe zelf een eerste donatie en vraag dan of je familie, vrienden en collega's jouw actie willen steunen door ook een donatie te doen. De kans op een donatie is bij deze groep mensen het grootst, omdat zij een band of relatie hebben met de persoon waarom de actie draait of die de actie is gestart. Vraag of deze mensen jouw actie vervolgens willen delen in hun netwerk. Op die manier komt je actie in korte tijd onder de aandacht van een groot publiek. Een goede start is het halve werk.
Tip 5: Creatief geld inzamelen
Organiseer een garageverkoop of verkoop bijvoorbeeld wafels, muffins of zelfgemaakte sierraden of knuffels. Doneer de opgehaalde bedragen van jouw tegenprestatie aan jouw inzamelingsactie. Hiermee laat je jouw donateurs nog meer betrokkenheid zien. Bovendien kan jouw creativiteit andere mensen aansteken om jou hiermee te helpen en komen er nog meer donaties los. Samen sta je sterk!
Tip 6: Crowdfundingsactie delen via social media
Gebruik de social media buttons op je actiepagina of email en WhatsApp functie in Mijn Account om je actie te delen en wekelijks een update te plaatsen. Deel je actie op je eigen Facebookpagina als je die hebt en gebruik de link naar je actie in elk bericht dat jij stuurt.
Dit is misschien wel de belangrijkste tip in deze lijst. Blijf jouw inzameling actief onder de aandacht brengen! Met 1 keer delen ben je er nog niet. Realiseer je dat als jij bijvoorbeeld €5.000 nodig hebt om je doel te bereiken dat je dan 500 mensen nodig hebt die een donatie doen van €10. Hoe zorg jij ervoor dat je deze 500 potentiële donateurs vindt? Als je mensen op de hoogte houdt van de voortgang is de kans groter dat anderen jouw actie ook zullen delen.
Tip 7: Inzamelingsactie promoten dagelijks leven
Behalve delen op internet is het belangrijk dat jij je actie ook offline deelt. Denk hierbij aan: op school, op je werk, in de buurt, op de (sport-)vereniging, in de supermarkt, de stad of op verjaardagen of andere feestjes.
Tip 8: Flyer of poster ontwerpen
ONE2GIVE kan jou helpen met het ontwerpen van een poster op A3 formaat of flyer op A4 formaat. Op deze poster of flyer zien mensen de foto en omschrijving van jouw inzamelingsactie en een QR code. Mensen kunnen deze met hun mobiel scannen en direct een donatie doen aan jouw actie. Hang de poster op plekken waar veel mensen komen, zoals in een winkelcentrum, in de hal van de (sport-)vereniging, in de aula op school, in de kantine op het werk. Zo zijn er natuurlijk meer plekken te bedenken. Hetzelfde geldt voor een flyer. Deel ze uit in de buurt, op een zaterdag in de stad, op school of op het werk. Iedereen die zich in jouw verhaal kan verplaatsen is een potentiële donateur.
Een poster of flyer kun je natuurlijk zelf maken, maar je kunt het ook door ons laten doen. Ik (Monique) ben grafisch vormgever en doe dit met alle plezier voor je. Je kunt hem dan zelf (laten) afdrukken, of voor een kleine vergoeding laten wij het voor je drukken en op het door jou aangegeven adres bezorgen. Makkelijk toch? Stuur ons even een mailtje als je de prijs hiervan wilt weten.
Tip 9: Krijg aandacht van de media
De kracht van een inzamelactie zit hem in het delen. Je kent het wel dat mensen snel iets doorvertellen en dat is in dit geval alleen maar goed. Maar heb je er ook al aan gedacht om jouw actie met de media te delen? Dit is dé manier om meer donaties te ontvangen. Zoek op internet naar journalisten die over soortgelijke crowdfundacties geschreven hebben en neem contact met ze op.
Zamel jij geld in voor een goed doel? Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van een medicijn of voor getroffen ondernemers van de Corona crisis? Dan is aandacht van de krant of televisie een goede zet. Tip bijvoorbeeld de redactie van Hart van Nederland. Zij hebben niet alleen oog voor het grote landelijke nieuws, maar ook voor het kleine nieuws uit de regio of jouw woonplaats. Dat kan gaan over vandalen die het speeltuintje in je buurt vernield hebben, maar ook over eenzame ouderen die in het zonnetje gezet worden. Je verhaal wordt nog sterker als er een foto of filmpje bijzit. Gebruik je mobiele telefoon, je digitale camera en maak een opname die treffend is voor het verhaal en de inzamelingsactie die jij onder de aandacht wilt brengen. Stuur een email naar Hart van Nederland (hart@talpanetwork.com of bel naar 020-8007777).
Hoe meer jij je actie deelt, hoe beter het is.
Tip 10: Bedank je donateurs
Bedank je donateurs en plaats wekelijks een update op social media of op de actiepagina van jouw inzamelingsactie. Deel voortgang van jouw actie en stimuleer anderen om een donatie te doen.
-help_mijn_crowdfundactie_loopt_niet_1609340820.jpg)
Ben jij een crowdfundactie gestart en heeft jouw actie nog geen donaties ontvangen? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van jouw inzamelingsactie en wil jij jouw actie een boost geven? Wij delen het geheim voor een succesvolle actie met jou..
-wat_is_crowdfunding_1607258489.jpg)
Crowdfunding is het proces van het verzamelen van geld voor een bepaald doel. Crowdfunding kan de oplossing zijn als jij geld wilt inzamelen voor een eigen doel of voor iemand anders die jij wilt helpen. In ons blog lichten wij toe wat crowdfunding is, hoe het werkt, welke vormen er zijn en hoe jij je eigen crowdfunding kunt starten bij ONE2GIVE.