Opgeven is geen optie
29 november 2019, Monique Demoet & Richard Maessen
Opgeven is geen optie
Verbaasd en verward keek ik op een afstand naar jou. Helemaal blauw en benauwd lig je in een couveuse, papa vlak bij je met heel veel artsen er omheen. Hoe kan dit, wat is er gebeurd?!
Met deze woorden begint Hans Westerink in 2018 een inzamelingsactie bij ONE2GIVE voor zijn zoon. Finn krijgt in 2015 na jarenlang onderzoek de diagnose van zijn klachten te horen. Finn leidt aan een zeldzame energiestofwisselingsziekte. Er is nog steeds geen behandeling voor deze ziekte en 70% van de kinderen die er aan lijden wordt niet ouder dan 18 jaar. Sterker nog: 50% overlijdt voor hun 10e verjaardag.
Hans en zijn vrouw laten het er niet bij zitten. Zij komen in contact met een professor van het Nijmegen Center for Mitochondrial Disorders. Hij is bezig met het ontwikkelen van een medicijn om deze ziekte te stoppen. Maar het onderzoek is complex en kost heel veel geld. Hans en zijn vrouw richten in 2016 de stichting Energy4Finn op en organiseren tal van activiteiten om geld op te halen voor het onderzoek naar medicijnen. Van jaarlijks de Mont Ventoux fietsen tot muffins verkopen en acties met lokale ondernemers. Opgeven is voor hun geen optie.
Wij zijn er trots op dat ONE2GIVE een klein beetje heeft kunnen bijdragen aan meer bekendheid voor de ziekte. Na vele emails naar landelijke en regionale kranten komen wij in contact met een journalist van De Volkskrant. Wij brengen hem in contact met Hans en Esther en niet lang daarna verschijnt een mooi artikel in de krant en mogen de ouders van Finn op RTL4 hun verhaal doen.
Geld inzamelen voor een goed doel
De situatie van Finn overkomt meer mensen dan we denken. Bijvoorbeeld doordat je een dure medische ingreep nodig hebt en de verzekering maar een gedeelte of misschien wel niets vergoedt. Of doordat je chronisch ziek bent of je een ongeluk hebt gehad waardoor je (deels) arbeidsongeschikt bent verklaard. Er zijn helaas nog veel mensen die zelf nauwelijks invloed hebben op de situatie waarin zij zitten maar waarbij opgeven geen optie is. Maar wat moet je dan?
Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden, zoals geld vragen op internet via het starten van een crowdfundingsactie of inzamelingsactie. We zien in Nederland en daarbuiten steeds vaker dat er veel lieve mensen zijn die voor een ander een inzamelingsactie organiseren. Hiermee bied je behalve emotionele steun ook op financieel vlak een steuntje in de rug.
Geld kan ook een synoniem zijn voor hoop. Kijk bijvoorbeeld naar acties zoals die van de Alpe d’HuZes. Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5.000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een hele koersweek, waar een heel jaar lang naartoe wordt gewerkt. Een bijzondere week vol saamhorigheid, waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt. In 2020 worden voor de vijftiende keer de 21 bochten van de Alpe d’HuZes beklommen (bron: opgevenisgeenoptie.nl).
In september 2019 begonnen ouders Tim en Ellen een nationale sms-actie in België voor hun 9 maanden oude dochtertje Pia. Het meisje dat lijdt aan de spierziekte SMA Type 1 heeft dringend medische hulp nodig. Het enige middel dat hun dochtertje kan genezen, het medicijn Zolgensma van farmareus Novartis, kost bijna 2 miljoen euro en is daarmee meteen het duurste ter wereld. “Als één op de tien Belgen een sms stuurt, dan is het leven van ons dochtertje gered”, schreef de moeder van Pia. Het duurde niet lang en in korte tijd werden ruim 950.000 sms’jes verstuurd. Haar ouders kunnen het bijna niet geloven. “Dit hadden wij nooit durven dromen. Zoveel mensen die ons helpen”, aldus de moeder van het meisje.
Voor veel mensen een drempel
Wij horen regelmatig dat mensen het een drempel vinden om anderen om geld te vragen. Je hebt geen idee of mensen bereid zijn om geld te doneren en de vraag is hoeveel je bij elkaar kunt krijgen. Maar opgeven is geen optie en niet geschoten is altijd mis. Ons advies is om je persoonlijke verhaal te delen in je inzamelingsactie. Vertel wat er gebeurd is en wat is er nodig om jou te kunnen helpen. Als men zich in jouw situatie in kan leven, dan zijn er echt mensen die jou willen helpen en een donatie doen. Zie het eens zo: met jouw vraag om geld geef je iemand anders een kans om jou te helpen en een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Je helpt andere mensen een goed gevoel te krijgen doordat zij weten dat ze jou helpen.
Er zijn ook mensen die zich schamen om hun probleem of situatie waarin zij terecht zijn gekomen via social media met de hele wereld te delen. Wat zullen anderen wel niet denken? Vaak betreft het situaties waar de persoon in kwestie niet altijd zelf iets aan kan doen. Bijvoorbeeld dat iemand in de financiële problemen is gekomen door een echtscheiding of een ongeluk heeft gehad of ziek is geworden waardoor werken niet meer mogelijk is. De instanties kunnen of willen jou niet verder helpen en het wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Het overkomt duizenden mensen in Nederland. Je leest het dagelijks in de krant, op internet of hoort het op televisie. Hoe fijn is het dan als anderen jou kunnen helpen? Het delen van jouw inzamelingsactie op social media zorgt ervoor dat je eenvoudig veel mensen kunt bereiken en aandacht kunt vragen voor jouw situatie. Zeker als de mensen in jouw netwerk het bericht op hun beurt weer delen met hun familie, vrienden en bekenden. Zodra jouw actie viraal gaat dan zal je snel meer donaties ontvangen en jouw doel bereiken. In zo’n situatie geldt: delen is vermenigvuldigen!
Zit jij niet op Facebook of heb jij geen groot online netwerk? Geen probleem. Ook dan is het mogelijk om een crowdfundingsactie op te zetten bij ONE2GIVE. Je kunt een familielid, vriend of vriendin vragen om een actie voor jou te starten. Daarnaast helpen wij je graag verder met het promoten van jouw inzamelingsactie via onze eigen Facebookpagina en Instagram. Met alle plezier ontwerpen wij een flyer of poster bij jouw inzamelingsactie met daarop een QR code naar jouw actie. Deze flyer kun jij zelf verspreiden in de buurt en de poster kun jij ophangen op plekken waar veel mensen komen. Via hun mobiel kunnen mensen de QR code scannen en meteen een donatie doen voor jouw inzamelingsactie. De kosten hiervan? Niks, wij bieden dit aan als gratis service.
Start nu jouw inzamelingsactie en laat ons en vele anderen jou helpen.
-artsen_foto_1654690242.jpg)
Ben of ken jij iemand in jouw familie- of vriendenkring die (ernstig) ziek is en dringend hulp nodig heeft? Vergoed de zorgverzekering de kosten van deze medische behandeling of hulpmiddel niet? Dan is een crowdfundactie mogelijk een oplossing. Lees meer in het volgende artikel.
-help_mijn_crowdfundactie_loopt_niet_1609340820.jpg)
Ben jij een crowdfundactie gestart en heeft jouw actie nog geen donaties ontvangen? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van jouw inzamelingsactie en wil jij jouw actie een boost geven? Wij delen het geheim voor een succesvolle actie met jou..