Goede foto inzamelingsactie
29 december 2020, Monique Demoet
De juiste foto voor jouw inzamelingsactie
Elke dag worden er inzamelingsacties gestart. Voor goede doelen, ten behoeve van een ongeluk of brand, voor iemand die een medische behandeling niet kan betalen, een hond die een dure operatie nodig heeft, noem maar op. De inzamelingsacties worden allemaal voorzien van een titel, omschrijving en een foto. Sommige foto’s trekken je aandacht en andere niet, hoe kan dit eigenlijk? En wat is een goede foto voor jouw inzamelingsactie? Wat maakt eigenlijk een goede foto en waar moet je op letten? Niet iedereen is fotograaf of heeft dit als hobby en niet iedereen beschikt over een professionele fotocamera met duizend-en-een instelmogelijkheden. Is dit erg? Nee, want in dit blog geef ik je als grafisch vormgever en uit de kluiten gewassen hobby fotograaf praktische tips voor de foto bij jouw inzamelingsactie.
De kracht van een foto
Je kent vast wel de uitdrukking “een foto zegt meer dan 1000 woorden”. Dit is zeker waar. Foto’s kunnen emoties oproepen. Ze kunnen je blij maken, shockeren, beangstigen, ontroeren en verbazen. Ze kunnen je laten zien dat er echt iets moet gebeuren. En dat alles met 1 beeld. Je kunt wel zeggen dat een goede foto de aandacht van de lezer trekt en hem / haar overhaalt om de rest te lezen.
Wat is een goede foto voor mijn actie
De juiste foto trekt de lezer naar jouw inzamelingsactie. Wil je bijvoorbeeld steun voor iemand die een hulphond nodig heeft, plaats dan een afbeelding van de persoon waar het om gaat, liefst met de hulphond. Wil je geld inzamelen voor een evenement, dan is een foto van het evenement een aanrader. Bij een inzameling voor een speciaal dagje weg (voor bijvoorbeeld oudere mensen of mensen die in een verzorgingshuis zitten) kun je een foto plaatsen van een grote bus waarmee ze op reis gaan, of van de mensen zelf. Hou de foto dicht bij het onderwerp waarvoor je het geld wilt inzamelen. Hoe persoonlijker de foto, hoe beter. Mensen of dieren op de foto doen het vaak veel beter dan dingen. Zorg ervoor dat jouw foto zo scherp mogelijk is en helder van kleur. Ook dit draagt bij aan de empathie van de mensen die jouw actie onder ogen krijgen.
Aan welke eisen moet mijn foto voldoen
Bij jouw actie op de website van ONE2GIVE is plaats voor een liggende foto (landscape). De verhouding is 1200 x 630 pixels. Als je de foto in je account omgeving bij je actie wilt plaatsen, dan kun je jouw eigen foto uploaden en vervolgens vergroten of verkleinen door het rode bolletje onder de foto naar links of naar rechts te schuiven (zie links op de afbeelding). Zorg dat de foto vullend in het kader staat (zie rechts op de afbeelding), dan komt hij het beste uit.
Gebruik nooit een foto die niet van jou is, vanwege de eventuele auteursrechten.
2 Belangrijke aandachtspunten voor jouw foto
1. De foto zelf moet passen bij het onderwerp
Belangrijk is dat je foto past bij het onderwerp van jouw inzamelingsactie. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar toch zien wij regelmatig dat mensen geen eigen foto bij de actie plaatsen. In dat geval wordt onze standaardfoto getoond. Of men kiest ervoor om een abstracte afbeelding te plaatsen of een mooie oneliner (zie voorbeelden) die men op internet vindt.
De foto kan je actie maken of breken. Mensen worden getriggerd door een foto om verder te klikken en/of te lezen. Zeker op social media is een foto heel belangrijk. In zijn algemeenheid geldt “hoe persoonlijker de foto, hoe eerder mensen verder klikken”. Wanneer jij jouw inzamelingsactie gaat delen op Facebook, Instagram of andere (social) media dan is het eerste wat de mensen in jouw netwerk zullen zien: jouw foto. Zij zien meteen dat het over jou gaat en zijn bereid jouw actie te steunen door middel van een donatie en/of je actie te delen. Het voordeel van een persoonlijke foto is ook dat andere potentiele donateurs de persoon achter de actie zien. Dit schept vertrouwen (hetgeen S U P E R belangrijk is bij crowdfunding) waardoor men eerder geneigd is om een donatie te doen.
2. De kwaliteit van de foto
Je hoeft niet over een professionele fotocamera met zoomlens enzovoorts te beschikken om een goede foto te maken voor jouw inzamelingsactie. Sterker nog: de meeste mensen gebruiken gewoon hun mobiele telefoon hiervoor. Tegenwoordig kun je met je mobiele telefoon goede kwaliteit foto’s maken. Belangrijk is wel om rekening te houden met enkele aandachtspunten:
De emotie op de foto
Bij trouwreportages, portret- of concertfoto’s zijn emoties cruciaal. Je probeert bij de kijker een gevoel over te brengen alsof hij zelf toeschouwer is bij de foto die jij maakt. Emoties als blijdschap, woede of verdriet spatten bij een goede foto van het beeld. Als een foto iets vertelt, wekt hij emotie op bij een potentiele donateur. Close-up foto’s worden vaak gebruikt om emotie op beeld te vangen.
De regel van derden
Dit is een compositieregel die veel wordt gebruikt, het maakt foto’s mooier en interessanter. Veel foto’s worden gemaakt met het onderwerp in het midden van de foto. De regel van derden deelt het beeld in 9 vlakken, het bekende boter, kaas en eieren raster. Plaats het onderwerp van de foto op één van de vier snijpunten en de foto krijgt direct een beter effect.
De belichting
Een (te) donkere foto roept andere emoties op dan een foto die goed is belicht. Je hoeft geen pro te zijn om te beoordelen of een foto juist belicht is. Kijk maar eens naar het voorbeeld. Je ziet duidelijk dat de linker foto te licht is (overbelicht) en de rechter foto te donker (onderbelicht). Zorg er voor dat je niet in fel zonlicht je foto maakt (overbelichting), of tegen het licht in (onderbelichting). Simpel toch?
De scherpte
Al heb je aan alle aandachtspunten die ik nu beschreven heb voldaan, als je foto niet scherp is kan het nog steeds een slechte foto zijn. Onscherp beeld kan door 2 dingen veroorzaakt worden: de resolutie en de daadwerkelijke scherpte van de foto. Simpel gezegd is resolutie het aantal pixels (punten) die jouw camera kan neerzetten in jouw foto. Hoe meer pixels de camera neer kan zetten, hoe hoger de resolutie en hoe scherper jouw beeld is. Echter heb je naast de resolutie ook nog te maken met eventueel bewegen van de camera, niet goed scherpstellen of een bewegend onderwerp wat je wil fotograferen. Probeer daarom je camera ergens op te zetten (zoals een statief) of in ieder geval zo stil mogelijk te houden. Een bewegend onderwerp is altijd lastig om scherp te fotograferen; dit vereist een korte sluitertijd. Als je dit niet kunt instellen op jouw camera, dan is het een kwestie van geluk om op precies het juiste moment af te drukken.
Het verleiden van jouw donateurs
Stel je eens voor: jij wilt geld inzamelen voor jouw vriendin met borstkanker. De zorgverzekering vergoedt helaas niet alle kosten. Met deze inzamelingsactie wil jij jaar een hart onder de riem steken zodat zij met de ontvangen donaties alle rekeningen kan betalen en misschien nog iets overhoudt om leuke dingen te doen zodra dat weer kan. Wij geven je nog 3 tips die je niet mag vergeten:
1. Geef aan waarom én voor wie jij deze actie start, zodat donateurs zich een goed beeld kunnen vormen van de situatie en als het ware in je verhaal gezogen worden (inleven)
2. Kies een krachtige foto bij jouw actie die inspeelt op de emotie van de donateur (raken)
3. Deel je actie actief met familie, vrienden en volgers op social media (actie)
Welke van de onderstaande foto's spreekt de donateurs voor deze actie het meest aan?
Op de foto links staat jouw vriendin. De foto is herkenbaar wanneer jij deze deelt via social media en/of WhatsApp met familie, vrienden en collega's. Het is een krachtige foto die waarschijnlijk heel veel bekende en ook onbekende donateurs emotioneel raakt.
Op de foto rechts staat de Pink Ribbon, het universele symbool voor borstgezondheid. Het roze lintje werd in 1992 voor het eerst gebruikt in een campagne tegen borstkanker. De foto is niet persoonlijk, waardoor er minder mensen op klikken als deze voorbij komt op social media.
Stel jezelf dus de vraag "welke foto past bij mijn actie en waar zou een donateur eerder op klikken en doneren?".
Hopelijk heb ik je met deze informatie een beetje geholpen om tot een zo goed mogelijke foto te komen voor jouw inzamelingsactie. Nogmaals een reminder: als je al een foto van iemand anders of het internet wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het een rechtenvrije foto is. Maar ons advies blijft om een persoonlijke en eigen foto te gebruiken. Heel veel succes!
-artsen_foto_1654690242.jpg)
Ben of ken jij iemand in jouw familie- of vriendenkring die (ernstig) ziek is en dringend hulp nodig heeft? Vergoed de zorgverzekering de kosten van deze medische behandeling of hulpmiddel niet? Dan is een crowdfundactie mogelijk een oplossing. Lees meer in het volgende artikel.
-help_mijn_crowdfundactie_loopt_niet_1609340820.jpg)
Ben jij een crowdfundactie gestart en heeft jouw actie nog geen donaties ontvangen? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van jouw inzamelingsactie en wil jij jouw actie een boost geven? Wij delen het geheim voor een succesvolle actie met jou..